Gevelrestauratie

Door een schildersbedrijf zijn we ingeroepen voor het herstel van ‘wat’ houtrot: een dorpel en een paar kozijnen. Het pand aan De la Reijstraat is een rijksmonument van meer dan 100 jaar oud. Dat betekent dat er ook al meer dan 100 jaar verbouwd en gebouwd is aan het huis. Helaas niet altijd door vaklieden en dan krijg je historische bouwmissers.

Bij een gevelrestauratie begin je daarom altijd met een grondige inspectie van de gehele voorgevel om goed in kaart te brengen wat de status is. Door achterstallig onderhoud aan het schilderwerk is er aanzienlijk houtrot ontstaan in daklijsten, kozijnen en ander houtwerk. Ook is in de loop van der jaren foutieve detaillering ontstaan bij herstelwerkzaamheden van het sierwerk.

Het buurpand werd gelijktijdig geschilderd. Ook dit schildersbedrijf heeft ons gevraagd om het pand te inspecteren en de noodzakelijke werkzaamheden voor gevelrestauratie uit te voeren. Wat aanvankelijk een kleine opdracht was, leidde tot de restauratie van twee volledige voorgevels. Onze timmerlieden moeten de schilders voorblijven zodat het werk niet stagneert. Planning en afstemming met beide schildersbedrijven is dan belangrijk. Een uitdagend project met als resultaat twee voorgevels die van de panden afspatten.

Gevelrestauratie: een greep uit de werkzaamheden:

Herstel raamwerk met glas in lood
Onze ambachtsmensen hebben het glas in lood uit het getoogd raamwerk gehaald en genummerd. In onze werkplaats hebben ze het getoogd raamwerk gereconstrueerd, het glas in lood gerepareerd en vervolgens in het raamwerk geplaatst. Daarna is het gehele raamwerk weer aan de gevel gemonteerd en geschilderd. Ondanks dat het hout vernieuwd is, is de authentieke uitstraling behouden.

Herstel houtrot daklijst
Bij getoogd, anders gezegd rond werk komt vakmanschap kijken. Het houtwerk van de getoogde daklijsten was rot. Het Maranti hardhout dat vroeger werd gebruikt, bestaat niet meer. Tegenwoordig gebruiken we als alternatief Oregon pine, een Canadese hardhout; het is de meest superieure kwaliteit hout dat tegenwoordig voorhanden is. Bovendien heeft het een fraaie streeptekening waardoor het te vergelijken is met de houtsoorten van toen. We hebben het hout geheel vervangen en het hout is bestand tegen weer een wind.

Vervangen balkonhek
Slecht sluitende spijlen van het balkonhek hebben ervoor gezorgd dat er jarenlang regenwater is blijven staan met houtrot als gevolg. Kroon Aannemersbedrijf heeft de gehele balkonbalustrade nagemaakt in de werkplaats. We hebben twee duurzame houtsoorten gebruikt, Eiken en Western Red Ceder die een lange levensduur garanderen. De balkonbalustrade is geheel vernieuwd, teruggeplaatst en geschilderd.

Aansluiten regenafvoer
Een regenafvoer die niet goed aangesloten is. Ogenschijnlijk lijkt dit niet veel kwaad te kunnen. Het tegendeel is waar. Water heeft jarenlang door houtwerk gesijpeld, waardoor er houtrot is ontstaat. Ben je bezitter van een oud pand, dan is het raadzaam om jaarlijks je pand door ons te laten inspecteren op dit soort venijnige ‘kleinigheden’ te voorkomen. Een kleine investering van circa € 350,- per jaar die uiteindelijk zijn geld oplevert om erger te voorkomen.