Kroon - Gevel nieuwbouw winkelpand met vier verdiepingen in Enschede

Projectinhoud

Een inbreidingsproject midden in het centrum aan de Kalanderstraat in Enschede. Eén van de zeven bouwprojecten om het stadscentrum te verlevendigen. Dat vraagt om slimme en logistieke oplossingen én een strakke planning.

Inbreidingsproject: eerst slopen

Een inbreidingsproject betekent bouwen daar waar bestaande panden staat. Kroon Aannemersbedrijf is gestart met het slopen van de bestaande winkels en woningen. De architect heeft een fraai complex ontworpen met twee winkelunits en vier appartementen. Deze worden grotendeels geprefabriceerd gebouwd.

Slopen en bouwen in een stadscentrum betekent een beperkte bouwplaats met weinig ruimte voor opslag van het materieel en de bouwmaterialen. Je moet rekening houden met de bevoorradingstijden van de omliggende winkels, de aan- en afvoer van beladingen van bouwmateriaal tijdens winkeltijden en de bereikbaarheid van de winkels. In dit geval hadden we ook nog te maken met de weekmarkt en niet te vergeten de omwonenden. Wekelijks hadden we overleg met de gemeente. We waren niet de enige die aan het slopen en bouwen waren in het centrum: op zes andere plekken waren ook bouwbedrijven aan de slag. Dat maakt zo’n bouwproject complex.

Samenwerking essentieel

We hebben het voortouw genomen in de samenwerking met de diverse betrokken partijen bij het bouwproject. Om vaart in het bouwproject te houden, was de interieurbouwer gelijktijdig met ons aan de slag gegaan. Je faciliteert elkaar dan zoveel mogelijk.

Informeren omwonenden

Bij een inbreidingsproject ga je eerst slopen en vervolgens bouwen tussen de bestaande bouw in. Dat kan enige overlast voor omwonenden en andere winkeleigenaren met zich meebrengen. Als je deze partijen tijdig en frequent informeert, ontstaat er begrip en tolerantie. Eens in de drie à vier weken hebben we een nieuwsbrief verzonden om de partijen op de hoogte te houden. Een complex maar uitdagend bouwproject. Inmiddels prijkt er een prachtig gebouw aan de Kalanderstraat in Enschede. Een aanwinst voor de stad.

Projectnaam
Nieuwbouw winkelpand met vier appartementen

Locatie
Enschede Kalanderstraat

Opdrachtgever(s)
Coltavast Enschede BV

Architect(en)
LKSVDD architecten